TREMOLOCO – CURANDERA VOLUME 1

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Slo Poke Records

‘Tremoloco’ is het geesteskind van zanger en songschrijver Tony Zamora uit Los Angeles en de ook in L.A/ wonende multi-instrumentalist en co-producer Cougar Estrada. Het derde vaste bandlid van tegenwoordig is Roberto Rodriguez III die op accordeon speelt. Het is een in 2007 opgerichte Amerikaans-Mexicaans rootscollectief dat nieuwe originele countryrocksongs, tex-mex nummers en ballads opneemt in zowel de Engelse als de Spaanse taal. ‘Tremoloco’ werd hier 17 jaar geleden al warm aanbevolen bij de fans van de muziek van ‘Texas Tornados’, ‘Los Lobos’ en andere vooraanstaande Tex-Mex-vertolkers.

Na het debuutalbum “Dulcinea” uit 2007 en de platen “Salsipuedes” uit 2012 en “Deseo” uit 2017 hebben we nu zes jaar na deze laatste release eindelijk een nieuwe plaat van deze Californische band mogen ontvangen. Het is hun vierde album dat eind 2023 verscheen en “Curandera Volume I” als titel kreeg, wat dus laat vermoeden dat er binnenkort hopelijk nog een ‘Volume II” zou kunnen volgen. Op deze plaat brengt het trio samen met een negental gastmuzikanten twaalf nieuwe nummers die allemaal door Tony Zamora van teksten en muziek werden voorzien. Hij speelt daarbij zelf op akoestische en elektrische gitaren, basgitaar, guitarrón, ukelele en orgel terwijl Cougar Estrada piano, keyboards en drums hanteert.

Dit album werd in zeven verschillende studio’s in Californië en Texas opgenomen en bevat ook nu weer een mooi gevarieerde mix tussen bluesy tracks als “Junk Drawer” of “One Hand (Beneath A Waning Moon)”, countryrockers als “Mezcal” (zie eerste video) en tearjerkers zoals het door Tony Zamora en Hannah Underwood op de tweede video in duet gezongen “The Man Who Never Cries” of de song “100 Years (Every Kiss In Between)”.

Maar het zijn toch de knappe Tex-Mex-nummers die de tracklijst van “Curandera Volume I” kleurrijk overheersen met de songs “Dixie Overland Highway”, “Mas Que Nada”, “Sunday Sinners” en de in het Spaans gezongen liedjes “Mexicano” en “El Paso”. Ook de heerlijke sound van hun bevriende bands ‘Los Lobos’ of ‘The Mavericks’ is nooit echt veraf op dit album van ‘Tremoloco’. Onze absolute favoriete nummers op deze sfeervolle plaat zijn echter het als Flaco Jimenez of ‘Texas Tornados’ klinkende uptempo-lied “Monterrey” en de albumtiteltrack “Curandera” waarin het door Roberto Rodriguez III bespeelde accordeon voor de mooie muzikale begeleiding zorgt.

(valsam)